Wat is aromatherapie en welke rol spelen essentiële oliën hierin om jouw gezondheid te ondersteunen ?

In mijn praktijk zet ik graag aromatherapie in: wanneer je binnenkomt om je op je gemak te laten voelen, als onderdeel van mijn behandelingen én voor massage. 

Maar wat is aromatherapie nu precies ? Bestaat dit enkel uit essentiële oliën of ook uit andere producten ? En hoe kun je aromatherapie gericht inzetten om jouw algehele gezondheid te ondersteunen ?  
In deze blog vertel ik je meer !

Wat is aromatherapie precies ? 

Aromatherapie gaat om het bewust inzetten van natuurlijke geuren om onze algehele gezondheid te ondersteunen. Niet alleen essentiële oliën zijn hier een belangrijk onderdeel van , maar ook hydrolaten en plantoliën waarover je verderop meer leest. 

Geur speelt een onbewuste, maar essentiële rol in ons leven. Denk maar eens aan de geur van bijvoorbeeld versgebakken brood, of de geur van het bos. Welke herinneringen en associaties krijg jij hierbij ? Vind je het lekker, of juist niet ? En waarom ? Misschien roept het wel gevoelens op van gezelligheid, huiselijkheid of een gevoel van lucht krijgen en vrijheid. 
Aromatherapie creëert een sfeer waarbij lichaam én geest beïnvloed worden. 

Essentiële oliën vormen een belangrijk onderdeel van aromatherapie; zij kunnen als een doelgerichte en therapeutische behandeling ingezet worden. Alles draait om de geur die bij jou past, waar jij je prettig bij voelt, die je laat ontspannen of misschien juist energie geeft. 
Het voordeel van essentiële oliën is dat zij op verschillende manieren werken: via je neus en het limbisch systeem, via opname door de huid, of verwerkt in jouw favoriete gerechten. 

Hoe beïnvloedt geur onze emoties ? 

Geuren spelen dus een belangrijke rol in ons leven. Maar hoe werkt dat ? 

Via onze neus komt een geur terecht in ons limbisch systeem. Dit is een (oud) deel van onze hersenen dat draait om instinct, genot, motivatie, emotie en emotioneel geheugen. 
Het limbisch systeem slaat onze reacties op geur op, ook in situaties wanneer we bijvoorbeeld stress ervaren, wanneer er gevaar dreigt, wanneer we ons verwonden en zelfs bij ziekte. 
Wanneer je bijvoorbeeld angst ervaart en je op dat moment een bepaalde geur ruikt, dan wordt deze geur gekoppeld aan die angst. Ruik je op een later moment opnieuw die geur, dan zul je angst ervaren. Maar andersom kan natuurlijk ook, wanneer positieve gevoelens en emoties aan een bepaalde geur worden gekoppeld. 

De geur van essentiële oliën heeft een direct en indirect effect op onze hersenen en zij zijn in staat stoffen zoals endorfinen vrij te laten komen, waardoor onze gevoelens en emoties krachtig worden beïnvloed. 
Zo zijn er geuren die ons rust en kalmte laten ervaren, of geuren die juist opwekkend werken, doordat zij effect hebben op onze hersengolven. 

Wil je de natuurlijke geur van essentiële olie in gaan zetten, dan is het belangrijk dat je de geur lekker vind, zodat jouw hersenen de juiste associatie gaan maken op mentaal/emotioneel niveau, zodat er heling plaats kan gaan vinden. 

De rol van essentiële oliën, hydrolaten en plantoliën binnen de aromatherapie

Essentiële oliën zijn de vluchtige geurstoffen uit planten. Dit zijn kostbare stoffen die op verschillende manieren uit bepaalde cellen van een plant worden gehaald. Deze oliën zijn enorm krachtig in hun werking en je hebt er maar heel weinig van nodig om effect te bereiken. Zij kunnen bij tal van klachten ingezet worden om tot heling te komen, omdat zij werken op lichaam én geest en zodoende bij de oorzaak van jouw klacht(en) kunnen komen. 
Essentiële oliën kun je op verschillende manieren gebruiken: 
* via de neus (ruiken aan het flesje, diffusen, op een geursteentje);
* via de huid (TIP: een heerlijke ontspanningsmassage die lichaam en geest in balans brengt); 
* via inname (kijk uit met oliën direct in te nemen ! Verdun deze dan altijd, maar liever: verwerk ze in jouw favoriete gerechten). 
Wil je essentiële oliën op je huid gebruiken, voeg dan altijd een plantolie (draagolie) toe. Essentiële oliën zijn namelijk ontzettend krachtig en kunnen de huid irriteren. 

Hydrolaten worden ook wel bloemenwater genoemd. Dit is het wateroplosbare deel dat overblijft nadat de essentiële olie uit de plant is gehaald. Hydrolaten ruiken heerlijk en beschikken ook over een helende werking. Omdat zij wateroplosbaar zijn, zijn hydrolaten bij uitstek geschikt om bijvoorbeeld aan je badwater toe te voegen, om direct aan te brengen op je huid of toe te voegen aan jouw favoriete drankje. 

Plantoliën worden ook wel draagolie genoemd en worden gewonnen uit noten, zaden en vruchten. Bekende voorbeelden zijn jojoba olie, amandelolie, kokosolie en castorolie. Wil je essentiële oliën aanbrengen op de huid, verdun deze dan altijd met een plantolie om irritatie te voorkomen.  Plantoliën helpen de essentiële olie in de huid te krijgen en daarnaast werken zij hydraterend, voedend en verzachtend op de huid. 

Kies voor kwaliteit 

Er zijn heel veel merken op de markt die beweren pure essentiële oliën te leveren. Helaas worden veel oliën vervalst door goedkopere oliën te gebruiken of door het gebruik van bijvoorbeeld synthetische geurstoffen. Waar kun je op letten om er zeker van te zijn dat je een pure, kwalitatief goede essentiële olie in handen hebt ? 

* op de verpakking dient de botanische naam te staan; 
* check of er een batchnummer op de verpakking staat, dit is een soort van track & trace waarmee onder andere te achterhalen valt waar de essentiële olie vandaan komt en welke plant is gebruikt; 
* let op de term "puur". Er zijn oliën in omloop die worden vervalst door het gebruik van goedkope oliën. Een goede rozenolie is kostbaar, wordt er rozengeranium gebruikt dan kun je er al van uitgaan dat dit geen pure olie is. Hetzelfde geldt voor lavandin wat wordt verkocht als lavendel. En zie je op een verpakking "linalool" staan, dan weet je dat het gaat om een synthetische geurstof. 
* wil je een essentiële olie gebruiken in de keuken ? Kies dan het liefst voor een biologische. Ook dit dient vermeld te staan op de verpakking. 

Tegenwoordig tref je gevarensymbolen aan de op de verpakkingen, laat je hierdoor niet teveel afschrikken want dit heeft te maken met de huidige wet- en regelgeving.

Mijn tip: de essentiële oliën van het merk Chi. Dit zijn 100% pure en natuurlijke producten en zij hebben een breed biologisch assortiment. Niet alle producten mogen zij labelen als biologisch, maar uit laboratorische analyses blijkt dat alle ingrediënten waar zij mee werken wél vrij zijn van pesticiden en herbiciden. Het label biologisch heeft vooral met geld te maken. Een aantal boeren waar Chi mee werkt zijn te klein om dit label te kunnen betalen, omdat de kosten hiervoor enorm hoog zijn. 

Aandachtspunten

Voordat je een essentiële olie wilt gaan gebruiken op de huid, test dan altijd of je niet overgevoelig of allergisch bent. Doe 1 druppeltje op een pleister en plak deze op je onderarm voor 24 uur. Zorg dat de pleister en deze plek droog blijven. Heb je na deze 24 uur geen reactie, dan is er waarschijnlijk geen sprake van overgevoeligheid of allergie voor de specifieke essentiële olie. 

Essentiële oliën kunnen irriterend werken op de slijmvliezen van de ogen, breng ze daarom nooit in contact met je ogen. Bewaar essentiële oliën altijd buiten het bereik van kinderen. Essentiële oliën zijn geen vervanging van de reguliere geneeskunde. 

Hoe lang kun je essentiële oliën bewaren ? 

Omdat je maar heel weinig nodig hebt, kun je heel lang doen met een flesje. Toch zijn essentiële oliën niet onbeperkt houdbaar. Richtlijnen zijn: 

* Tea Tree binnen 9 maanden opmaken; 
* citrusoliën binnen 12 maanden opmaken, wanneer je deze op de huid gebruikt. 
Andere oliën die je op je huid gebruikt, kun je 1.5 tot 2 jaar gebruiken. 

Gebruik je een essentiële olie alleen voor de geur ? Dan kun je deze gebruiken zolang de geur lekker is, en dat kan lang zijn. Tip: gebruik je neus als leidraad ! Vind je de olie niet lekker meer ruiken ? Dan kun je deze weggooien.
Essentiële oliën zoals jasmijn, sandelhout en roos zijn heel erg lang houdbaar en de geuren worden mettertijd alleen maar dieper en beter. 

Ben je geïnteresseerd geraakt over het inzetten van essentiële oliën voor jouw gezondheid en wil je meer weten ? Misschien heb je een bepaalde klacht en weet je niet welke olie je hiervoor je kunt gebruiken ? Of wellicht heb je een andere vraag ? 
Neem gerust contact met mij op, ik adviseer en help jou graag !


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.