
De vlier, eigenlijk mijn favoriete boom in onze tuin ! Vooral wanneer zij in bloei staat: die zoete geur die er van afkomt, heerlijk ! Maar ook geniet ik van al die insecten die de boom met hun bezoekjes komen vereren.
De Kelten vereerden deze boom als een heilige boom, omdat de vlier voor hen symbool stond voor de oneindigheid van het leven. Dit zou heel goed te maken kunnen hebben met de bloesem en later haar vruchten, die beide heel heilzaam voor ons lichaam zijn.
In deze blog vertel ik je graag meer over de gewone vlier, oftewel de Sambuca Nigra, en leer je hoe je twee heerlijke siropen kunt maken !
De vlier als geneeskrachtige plant
Hippocrates noemde de vlier zijn "medicijnkastje", dit wat al in het jaar 400 voor Christus. Al heel lang wordt de vlier beschouwd als een geneeskrachtige plant, zelfs al in de tijd voor de huidige antibiotica. Vlier werd, maar wordt nog steeds, gebruikt bij klachten van verkoudheid, bij griep en het kruid zou ook werkzaam zijn tegen herpesvirussen. Uit onderzoek blijkt dat de vlier het risico op een hartinfarct kan verminderen omdat het ontstekingsremmend werkt en een ontspannende werking op de kransslagaders heeft.
Ga jij voor de bloemen of de bessen ?
Zowel de bloesem als later de bessen, zijn heel geschikt voor gebruik. Wist je dat je van de bloemen een heerlijke siroop kunt maken ? Of dat de gedroogde bloemetjes heerlijk smaken in de thee ? Vooral heel erg lekker wanneer je wel wat ondersteuning bij je verkoudheid kunt gebruiken.
Wanneer de boom in bloei staat, pluk ik een aantal schermen om hier mijn eigen siroop mee te maken. Vooral in de zomer vind ik de zoete smaak heerlijk ! Wel laat ik altijd voldoende over voor de insecten, zodat ook zij voedsel hebben.
Na een aantal weken verdwijnen de bloemen, en komen er bessen tevoorschijn. Ook hier ben ik dol op en verwerkt ook deze graag in een siroop die onze luchtwegen en immuunsysteem in de wintertijd ondersteunt.
De vlierbessen bevatten heel veel vitamines. Zo bevat 100 gram bessen 18 tot 36 milligram vitamine C en 1.6 milligram ijzer. Heerlijk om hier een siroop mee te maken ! Maar ook geweldig smaakvol als jam of gelei. Let wel op: de bessen bevatten de stof sambunigrine, dat licht giftig is. Door koken wordt dit gif onschadelijk, dus eet de bessen nooit rauw !
Hoe herken je de vlier ?
De gewone vlier is niet giftig, echter er zijn ook vliersoorten die lijken op de gewone vlier maar wel degelijk giftig kunnen zijn. Hoe onderscheid je ze ?
De gewone vlier bloeit van april tot juni. Haar witte, kleine bloemen geuren sterk en hangen als een soort schermen aan de takken. De bladeren zijn langwerpig, gezaagd en geveerd. Na de bloei ontstaan er kleine besjes, rond van vorm en diep zwart-rood van kleur wanneer ze rijp zijn.
Naast de gewone vlier bestaan er nog de kruidvlier, de trosvlier of de bergvlier: deze bevatten gevaarlijk hoge hoeveelheden blauwzuur. Dat wil je liever niet binnenkrijgen, omdat dit het zuurstoftransport in het bloed verhindert.
Plukken
De schermen met bloemen kun je het beste vroeg in de ochtend plukken, wanneer ze nog lekker fris zijn. Pluk de bloemen zo hoog mogelijk, zodat je zeker weet dat bijvoorbeeld honden er niet overheen hebben geplast. Waak ervoor om zo weinig mogelijk steeltjes mee te nemen. Ten eerste smaken zij niet lekker, ten tweede bevatten zij (kleine hoeveelheden) blauwzuur.
Zelf ris ik de bloemen en de besjes altijd zoveel mogelijk van de steeltjes af. De hele kleine steeltjes in de schermen zelf, kun je laten zitten.
Siroop van de vlierbloesem
Vlierbloesemsiroop smaakt heerlijk ! Zoet, zacht en verfrissend. Je kunt de siroop bijvoorbeeld toevoegen aan bruisend (bron)water, of over ijsklontjes gieten. Schijfje citroen erbij in en klaar !
Uiteraard kun je de siroop ook in de keuken gebruiken, bijvoorbeeld in bakgerechten zoals cake, of over je ijs.
Wat heb je nodig ?
* 1 liter water, lauwwarm
* 60 gram vlierbloesemschermen (dus de bloemetjes zonder takken erbij)
* 500 gram (kokosbloesem)suiker
* sap of schijfjes van een halve citroen.
Bereiding
Doe de vlierbloesemschermen in een grote pan of emmer en voeg hieraan het citroensap of de citroenschijfjes bij.
Hier giet je het lauwwarme water op en laat dit een nachtje staan, liefst op een warme plek.
De volgende ochtend giet je dit door een zeef en vang je het vocht op. Dit vocht doe je vervolgens in een pan en voegt hier de suiker aan toe. Kook dit mengsel zachtjes tot alle suiker is opgelost. Vervolgens kun je de siroop overgieten in bijvoorbeeld een gesteriliseerde fles. Bewaar deze in de koelkast.
Siroop van de vlierbessen
Wat heb je nodig ?
* 500 gram vlierbessen die je van de takken gerist hebt;
* het sap van 1 citroen
* 500 gram (kokosbloesem)suiker
* 200 milliliter water
Bereiding
Was de bessen goed en doe ze in een pan. Voeg vervolgens de (kokosbloesem)suiker en het citroensap toe, gevolgd door 200 milliliter water. Breng dit mengsel aan de kook. Laat het koken tot de bessen zacht zijn en je een lekkere dikke siroop krijgt. Is de siroop nog niet dik genoeg na een minuut of 10, verleng dit dan. Wordt de siroop onverhoopt te dik, dan kun je nog wat water toevoegen.
Wanneer de siroop jouw gewenste consistentie heeft, dan giet je deze door een zeef boven een kom. Met de achterkant van een lepel kun je eventueel nog wat sap uit de bessen persen. Als laatste giet je de siroop in een gesteriliseerde fles die je vervolgens in de koelkast bewaart.
Reactie plaatsen
Reacties