
Wat kan ik in het voorjaar genieten van al die paardenbloemen die weer opkomen ! Een prachtig gezicht om al die gele kopjes weer te zien. En wanneer de bloemen uitgebloeid zijn natuurlijk plukken en de zaadjes wegblazen, als kind al heel magisch om te doen !
In deze blog wil ik je meer vertellen over de paardebloem en zijn krachtige werking. Lees je mee ?
Na een donkere en koude winter, is de paardenbloem één van de eerste bloemen die weer tot leven komt. Grasvelden zijn niet langer groen, maar zien geel gespikkeld. Om de paardenbloemen heen klinkt een luid gezoem. Wist je dat paardenbloemen voor veel insecten en vlinders de eerste voeding bevat na hun winterslaap ?
Helaas hebben veel mensen een hekel aan dit kruid, die na de winter menig tuin siert. Velen bestempelen de plant dan ook als "onkruid" en doen er alles aan om deze uit hun tuin te weren.
In deze blog vertel ik je graag wat meer over dit kruid, wat ontzettend heilzaam is voor onze gezondheid. Zeker na een lange winter waar ook ons lichaam uit ontwaakt en wel wat ondersteuning kan gebruiken.
De paardebloem: geen onkruid, maar juist een voedzaam kruid
De wintermaanden kenmerken zich door kou en lange, donkere avonden. Ons lijf heeft behoefte aan voeding die verwarmt, maar wel wat zwaarder is voor onze spijsvertering. Omdat we het graag gezellig maken tijdens de lange, donkere avonden genieten we ook wat meer van lekkere hapjes, van koekjes en chocola. Heerlijk genieten ! Maar, helaas is dit minder goed voor ons lichaam en zeker voor onze lever. Onze lever is een druk baasje, wat een heleboel zaken in ons lichaam regelt. Door alle extraatjes, raakt de lever overbelast en kan daarom wel wat ondersteuning gebruiken. Nu de dagen langer worden, we minder eten of minder zwaar gaan eten, heeft de lever behoefte aan wat rust. En daar helpt de paardenbloem ons mee !
Zo bevat het blad veel mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, mangaan, natrium, seleen, zink, silicium, fosfor en koper. Ook bevat het blad veel antioxidanten en komen we vitamines tegen zoals vitamine A, B1, B2, C, E en cholinen en carotenoïden. Ook bevat het blad meer betacaroteen dan wortelen. Wil je optimaal gebruik maken van de bladeren ? Pluk ze dan in de vroege lente, voor de bloei. Tijdens de bloei gaat namelijk alle energie naar de bloemen en zal je merken dat de bladeren droog en taai worden.
Ook de wortel van de paardenbloem is heel heilzaam en bevat onder andere bitterstoffen, die heel heilzaam op onze lever werken. Het bevat vetzuren zoals linolzuur, linoleenzuur, palmtinezuur en oleïnezuur. Ook vind je in de wortel flavonoïden, fenolzuren, slijmstoffen en tanninen. De wortels kun je het best in de herfst gebruiken.
Al in de oudheid was de medicinale werking van de Taraxacum officinalis al bekend, officinales verwijst dan ook naar de medicinale werking. De Chinezen gebruikten de plant al in de 7e eeuw tegen gal- en leverziekten. De Arabieren ontdekten in de 11e en 12e eeuw de geneeskrachtige werking.
Bitterstoffen zijn goed voor onze lever
Als je de bladeren van de paardenbloem proeft, dan valt de bittere smaak op. Deze smaak komt van de bitterstoffen zoals taraxacolide en taraxacumzuur. De bitterstoffen helpen de maag meer maagsap aan te maken en onze galblaas meer gal af te scheiden. Op deze manier kan de lever zijn taken weer wat beter uit gaan voeren. Zo kan de lever ons lichaam grondig reinigen en alle opgehoopte gifstoffen verwijderen. Een goed werkende lever heeft ook invloed op onze hele spijsvertering zodat er meer voedingsstoffen uit onze voeding kan worden gehaald.
Paardenbloem versterkt de werking van onze lever en afvalstoffen worden sneller afgebroken. Daarom krijgen onze nieren het zwaarder te verduren, want zij zijn er verantwoordelijk voor deze afvalstoffen zo snel mogelijk af te voeren. De paardenbloem denkt ook aan onze nieren, het is namelijk een natuurlijk diureticum; het stimuleert de nieren zodat overtollig vocht, urinezuren en andere afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. De paardenbloem doet dit heel liefdevol, zonder dat onze nieren hier last van hebben en zonder dat er veel kalium verloren gaat.
Paardenbloem heeft nog meer heilzame effecten op ons lichaam: zo werkt dit kruid bloed reinigend en doordat het urinedrijvend werkt, kan dit kruid een goede ondersteuning bieden bij reumatische klachten zoals jicht, galstenen en nierstenen. En wist je dat je de paardenbloem ook voor je huid kunt gebruiken ? Zo kan paardenbloem ondersteuning bieden bij klachten zoals eczeem of wratten.
Last van hooikoorts ? Laat de paardenbloem jou helpen !
Bij hooikoorts komt er veel histamine vrij wat zorgt voor een loopneus en tranende, jeukende ogen. Paardenbloem is een natuurlijk antihistaminicum. Het helpt de lever met de afbraak van het teveel aan histamine en verlaagt het histaminegehalte in het lichaam. Tegelijkertijd helpt paardenbloem de lever afvalstoffen die hiermee gepaard gaan af te breken.
Omdat paardenbloem ook een ontstekingsremmende werking heeft, kan het klachten van hooikoorts tot rust brengen.
Ontstekingsremmend
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, werkt paardenbloem ontstekingsremmend bij hooikoorts. Maar wist je dat de werking nog verder gaat ? Zo kan paardenbloem helpen pijnlijke spieren te verlichten en bij gewrichtspijn.
Hiervoor kun je een olie trekken van de bloemen en deze smeren op die plekken die wel wat ondersteuning kunnen gebruiken.
Paardenbloemen eten ?
Jazeker !
Wanneer je het blad van de paardenbloem wilt eten, pluk dan de jonge bladeren die het dichtst bij de bodem staan. Oudere bladeren kunnen taaier zijn en bitterder smaken. De smaak doet een beetje aan witlof denken. Wist je dat paardenbloemen heel veel ijzer en calcium bevatten ? En als we de paardenbloem vergelijken met kropsla bevat het kruid vijfmaal zoveel eiwit, achtmaal zoveel vitamine C, en dubbel zoveel van de mineralen kalium, magnesium en fosfor.
Er wordt vee onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van deze krachtige plant. Zo zou paardenbloem het cholesterol op een natuurlijke manier in balans houden en zou het een rol kunnen spelen bij de behandeling van diabetes type 2. En gebruik je een paardenbloemextract, dan zou dit bescherming bieden tegen UVB-straling en huidveroudering tegen gaan.
De bloemen smaken heerlijk zoet. Eventueel kun je het groene kroontje onderaan de bloem verwijderen. Eet de bladeren en bloemen uit het vuistje, of verwerk ze in een salade... heerlijk !
Let wel op waar je plukt. Pluk op plaatsen waar honden er niet overheen hebben kunnen plassen en pluk ook niet te dicht langs landbouwgrond en wegen. Was de kruiden ook altijd even goed thuis en droog ze daarna, bijvoorbeeld met een theedoek of in een sla centrifuge. En laat uiteraard genoeg bloemen staan voor de insecten en vlinders, die zullen je dankbaar zijn :)
Je kunt de bladeren en stengels ook heel goed drogen, om later thee van te maken of te verwerken in een tinctuur of zalf. En van de bloemen kun je een hele heilzame olie trekken.
Let op
Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor de paardenbloem en allergische reacties ervaren, meestal wordt dit veroorzaakt door het stofje sesquiterpeen lacton taraxinezuur wat zich in de plant bevindt. Wanneer je klachten ervaart, stop dan meteen met het gebruik.
Gebruik je medicijnen ? Laat je dan goed informeren.
Recept: armeluishoning
Van de bloemen kun je ook een heerlijke stroop maken die doet denken aan de smaak van honing. Vroeger werd dit veel gedaan, omdat honing erg duur was. Eigenlijk is dit helemaal geen honing, maar een gelei of jam. Een erg lekkere overigens ! Maar hoe maak je dit ?
Benodigdheden
* 4 handen vol bloemen (liefst zonder het groene kroontje, dan wordt de smaak zoeter). Was de bloemen niet om het stuifmeel te behouden, deze is mede verantwoordelijk voor de smaak;
* water;
* geleisuiker of
* biologische citroen in schijfjes;
Bereiding
Doe de paardenbloemen en de citroen in een pan en overgiet deze met koud water tot de bloemen onder staan. Dit breng je aan de kook en laat het 5 tot 10 minuten zachtjes doorkoken. Haal daarna de pan van het vuur af en laat dit 12 tot 24 uur staan. De smaak wordt nu heel bitter.
De volgende dag giet je alles door een zeef en vangt het vocht op. Met de achterkant van een lepel kun je de bloemen nog even extra uitpersen. Meet in een maatbeker hoeveel vocht je hebt. Per 100 milliliter vocht voeg je 50 gram geleisuiker toe. Dit breng je vervolgens opnieuw aan de kook gedurende ongeveer 20 minuten. Vervolgens giet je het mengsel in schone, gesteriliseerde potten en sluit deze goed af. Wanneer je de potten op de kop zet, trekken deze vacuüm en is de gelei of jam lang houdbaar. Tijdens het afkoelproces wordt de gelei/jam steviger !
In plaats van geleisuiker kun je ook gewone (riet)suiker of kokosbloesemsuiker gebruiken. Dit werkt precies hetzelfde. Alleen het koken op dag 2 duurt langer, in plaats van 20 minuten laat je de vloeistof op laag vuur borrelen totdat het dikker wordt. Dit kan zo'n 1 á 1.5 uur duren. Af en toe kun je even controleren of de honing al wat stroperiger wordt. Let er wel op dat de honing nog wat harder wordt tijdens het afkoelen.
Wees lekker creatief ! Los het op in water of in je thee, gebruik het over je ijs of smeer een laagje over je (zelfgebakken) brood.
Enjoy !
Reactie plaatsen
Reacties