
Wat zijn zware metalen nu eigenlijk ?
De naam doet anders vermoeden, maar eigenlijk zijn zware metalen natuurlijke elementen die voorkomen in de lucht, de grond, het water onze voeding.
Daarnaast worden deze elementen ook gebruikt in allerlei producten, waarbij je kunt denken aan sieraden, pennen, kleurstoffen, kleding en verzorgingsproducten.
De meest bekende zware metalen zijn: lood, cadmium, arseen, tin, kwik, kobalt, chroom, nikkel en mangaan.
Zink en koper horen ook bij de groep zware metalen, maar dit zijn weer essentiële sporenelementen die we in kleine hoeveelheden tegenkomen in fruit en groenten. Hoge doseringen hiervan kunnen echter weer giftig zijn.
Kleine hoeveelheden zware metalen worden door ons lichaam gefilterd en afgevoerd, maar wanneer we vaak en veel blootgesteld worden aan zware metalen, dan kunnen deze stoffen zich ophopen in ons lichaam en kunnen we vergiftigd raken doordat de lever en andere uitscheidingsorganen deze niet zo snel kunnen afvoeren.
Daarnaast kunnen zware metalen zich binden aan cellen en andere stoffen, waardoor allerlei processen in ons lichaam kunnen worden verstoord.
Een voorbeeld: bindt een zwaar metaal zich aan cellen die ijzer en calcium door ons lichaam vervoeren, dan kan dit leiden tot een ijzertekort of botontkalking. Het gevaar zit hem er in dat je in het begin weinig merkt van deze ophopingen, totdat je daadwerkelijk klachten krijgt en er schade ontstaat.
Het probleem is dat de zware metalen zich binden aan andere stoffen en cellen en op die manier allerlei processen in ons lichaam kunnen verstoren. Zo kunnen ze zich binden aan bijvoorbeeld cellen die ijzer en kalk moeten vervoeren. Dan kun je botontkalking of een ijzertekort leiden. Elke stof kan weer voor andere problemen zorgen. Arseen en cadmium kunnen beschadiging van lever, hersenen en zenuwen veroorzaken. Het verraderlijke van zware metalen is dat ze overal in onze omgeving aanwezig zijn en je er weinig tot niets van merkt. Zo hopen de metalen zich op in je lichaam, totdat het ‘te’ laat is.
Oorzaken van metaalbelastingen
Hoe komen we aan zulke hoge concentraties zware metalen in ons lichaam ? Hier zijn diverse oorzaken voor:
* via onze voeding en ons drinkwater
* tandvullingen;
* kunstgewrichten;
* milieuverontreiniging;
* werkgerelateerde oorzaken;
* verontreinigde producten zoals schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten voor ons lichaam en haar;
* pannen;
* verpakkingsmaterialen;
* vis.
Wat kunnen de gevolgen zijn van hoge metaalbelastingen ?
Tijdens de bioresonantie onderzoeken zie ik vaak veel parasieten in het lichaam. Parasieten hebben namelijk de taak om zware metalen op te ruimen. Echter, zij planten zich hier ook in voort. En daardoor kunnen er zich veel parasieten in ons lichaam bevinden.
Parasieten doden is niet de oplossing; het opruimen en afvoeren van zware metalen wél. Hoe je dat kunt doen, kom ik verderop in deze blog nog even op terug.
Bij een te hoge concentratie aan zware metalen in het lichaam, kunnen we de meest uiteenlopende klachten ervaren. Denk hierbij aan:
* vermoeidheid;
* concentratiestoornissen en brain-fog;
* niet op gang kunnen komen en een gebrek aan energie;
* hyperactiviteit;
* neurologische aandoeningen zoals o.a. ziekte van Parkinson, ziekte van Alzheimer;
* verhoogde vatbaarheid voor infecties;
* misselijkheid;
* hoofdpijn;
* pijnlijke spieren, gewrichten en botten.
Wat zijn de belangrijkste zware metalen en voor welke problemen kunnen zij zorgen ?
Kwik: dit metaal kom je onder andere tegen in vaccinaties, vis, amalgaamvullingen en glucose-fructosesiroop (HFCS). Kwik kan de zwavelverbindingen in insuline aantasten, waardoor het risico op diabetes wordt verhoogd. Daarnaast is kwik een bekend kankerverwekkende stof en bestaat er een sterk verband tussen kwikvergiftiging en Candida.
Cadmium: cadmium kan zich aan stoffen in de grond binden en oplossen in water. Vervolgens komt het in onze voeding terecht. Cadmium kan tot broze botten leiden, maar ook tot longschade, nierziekten en zelfs kanker.
Aluminium: deze stof kom je veel tegen in deodorant, medicijnen, keukengerei, kraanwater en in bewerkte voedingsmiddelen. Dit zware metaal kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsklachten, waaronder osteoporose, bloedarmoede, hoofdpijn, verminderde lever- en nierfunctie, spraakstoornissen, geheugenverlies en vergeetachtigheid. Aluminium wordt in verband gebracht met verschillende neurologische aandoeningen zoals Alzheimer.
Lood: kom je vaak tegen in oude verf, batterijen, kraanwater, oude waterleidingen en producten gemaakt van rubber of glas. Lood kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, waaronder hersenschade (bij kinderen), gedragsveranderingen (zoals verlaagd IQ, persoonlijkheidsveranderingen, verminderde cognitieve vaardigheden), hoge bloeddruk en (chronische) nieraandoeningen.
Nikkel: dit metaal vind je in (goedkope) sieraden, haarspeldjes, munten, protheses en ook veel in keukengerei. Veel mensen ervaren een allergische reactie op hun huid veroorzaakt door sieraden, maar dit metaal kunnen we ook op andere manieren binnenkrijgen en dat gaat via de lucht: door uitlaatgassen en luchtvervuilingen. Nikkel kan de ontwikkeling en geslachtsorganen aantasten.
Natuurlijke ontgifting: wat doet ons lichaam zelf ?
Ontgiften is een natuurlijk proces waar ons lichaam de hele dag mee bezig is. Het is ook een proces wat van levensbelang is, zeker als het gaat om zware metalen. Zolang die metalen in jouw lichaam zitten, blijven zij namelijk de werking van stoffwisselingsprocessen, enzymen en de celademhaling verstoren.
Elk uitscheidingsorgaan zorgt voor de ontgifting van bepaalde stoffen:
Lever: dit is het grootste ontgiftingsorgaan in ons lichaam; vrijwel alle schadelijke stoffen passeren via de bloedbaan onze lever.
Nieren: niet alleen zorgen zij voor de uitscheiding van allerlei gifstoffen, maar zijn regelen ook de zuur-base balans in ons lichaam door urinezuren uit te scheiden. De nieren spelen ook een belangrijke rol in de water- en zouthuishouding.
Darmen: de taak van de darmen is het uitscheiden van bijvoorbeeld onverteerde voedselresten. Daarnaast zorgen zij ervoor dat voedingsstoffen (maar helaas ook zware metalen) opgenomen worden en via ons bloed worden getransporteerd naar andere delen en organen in ons lichaam.
Lymfe: ongewenste stoffen worden via dit systeem afgevoerd, maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat het lymfevocht vrij door kan stromen.
Longen: via de uitademing verlaten gasvormige, toxische stoffen ons lichaam zoals koolstofdioxide, alcohol en ammoniak.
Slijmvliezen: deze maken slijm aan, waarmee giftige afvalstoffen worden ingepakt en vervolgens worden uitgescheiden.
Huid: het grootste orgaan van ons lichaam. Onze huid laat giftige afvalstoffen naar buiten via transpiratie, verdamping en soms via huiduitslag.
Helaas vormen zware metalen een hele zware belasting voor ons lichaam, omdat deze al druk genoeg is met andere afvalstoffen uit te scheiden. Dit lost het lichaam op door zware metalen op te slaan, voornamelijk in ons bindweefsel en vetweefsel. Het is puur een overlevingsmechanisme van ons lichaam, maar het bemoeilijkt wel de uitwisseling van zuurstof en voedingsstoffen. Als gevolg hiervan kunnen chronische aandoeningen ontstaan zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en MS.
Hoe kunnen we ons lichaam helpen bij het zich ontdoen van zware metalen ?
Er zijn velerlei manieren om te detoxen, zoals (sap)vasten, celzouten, kruiden, smoothies. Wees hier alleen voorzichtig mee ! Wanneer er teveel gifstoffen vrijkomen, kan jouw lichaam dit niet afvoeren. Er kunnen dan klachten ontstaan zoals hoofdpijn, misselijkheid, diarree en huidklachten. Zorg er dus voor dat je niet te snel detoxt, om een nieuwe vergiftiging te voorkomen. Wees voorzichtig met alles wat je doet en gebruik de middelen alleen wanneer je de werking hiervan begrijpt en welke ingrediënten er gebruikt worden.
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen
Het allerbeste is natuurlijk ervoor zorgen dat je niet hoeft te detoxen, of in ieder geval zo weinig mogelijk. En daar heb je zélf invloed op !
Wat kun je bijvoorbeeld doen om te voorkomen dat je teveel zware metalen binnenkrijgt ?
* Let op wat je eet: ga voor onbewerkte voedingsmiddelen en kies het liefst voor biologisch. Herbiciden en pesticiden zijn op zichzelf al giftige stoffen, maar bevatten vaak ook veel zware metalen. Kies voor antioxidant rijk voedsel, chlorofyl (groene groenten) en voldoende vitamine C uit groente en fruit. Groente, fruit en eerlijk vlees leveren belangrijke vitaminen en mineralen. Bij een tekort kan ons lichaam makkelijker zware metalen opnemen;
* eet gevarieerd en beperk voedingsmiddelen zoals vis, industrieel vlees en orgaanvlees en alcohol;
* ondersteun de werking van de lever door regelmatig bittere groenten te eten;
* gebruik een goed waterfilter;
* vermijd het koken in pannen van aluminium en pannen met een teflonlaag ! Vermijd ook producten zoals aluminiumfolie in de keuken;
* beperk je suikerinname;
* zorg dat je voldoende gezonde vetzuren zoals Omega-3 binnenkrijgt. Deze zijn namelijk belangrijk voor gezonde celwanden die ervoor zorgen dat zware metalen minder goed opgenomen kunnen worden;
* laat amalgaam vullingen verwijderen;
* ontspanning helpt ontgiften;
* sporten of sauna bezoek zorgt ervoor dat je gaat zweten waardoor afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd;
* drink voldoende (gezuiverd) water en kruidenthee;
* vervang schoonmaakmiddelen en cosmetische producten zoals shampoo, deodorant, doucheschuim, make-up, enzovoort. Deze bevatten heel vaak hoge concentraties zware metalen zoals aluminium;
* vervang je tandpasta met fluoride ! Fluoride is enorm schadelijk voor onder andere onze hersenen en kan neurologische schade doen ontstaan.
De kracht en wijsheid van de natuur
De natuur biedt ons heel veel voedingsstoffen die ons helpen te ontgiften en ons lichaam gezond te houden.
Enkele voorbeelden:
* chlorofylrijke voeding (zoals spinazie, chlorella, spirulina) helpt om cadmium, lood een kwik te binden;
* gerstegras ondersteunt bij het verwijderen van zware metalen uit het darmkanaal, de alvleesklier, de schildklier, de milt en voortplantingssysteem;
* koriander ondersteunt bij de ontgifting van aluminium, arseen, cadmium, lood, kwik en nikkel;
* maak eens een thee van brandnetel en paardenbloem ! Zij ondersteunen de werking van de lever, net als mariadistel en artisjok;
* zwavel in o.a. uien en knoflook helpen om zware metalen te neutraliseren;
* selenium gaat de werking van kwik en cadmium tegen. Van dit stofje moet je echter niet teveel binnenkrijgen, omdat dit tot seleniumvergiftiging kan leiden. Selenium vind je onder andere in paranoten, neem hiervan maximaal 3 noten per dag.
Supplementen
Een gezonde voeding- en leefstijl zijn uiteraard het allerbelangrijkst. Toch zijn er enkele supplementen die jou heel goed kunnen ondersteunen:
* NAC (N-Acetyl-L-Cysteïne) wat ervoor zorgt dat jouw lichaam gluthation aanmaakt: een ontzettend krachtige en belangrijke antioxidant !
* Chlorella & Spirulina;
* Kurkuma
* MSM.
In mijn webshop vind je deze supplementen: 100% puur en natuurlijk zónder allerlei toevoegingen.
Reactie plaatsen
Reacties