Citroenzuur: natuurlijk en veilig ?

Wat is citroenzuur ? 

Citroenzuur komt van nature voor in verschillende soorten citrusvruchten en in enkele groenten zoals tomaten en sla.

Ook in ons lichaam komt citroenzuur voor, wellicht heb je wel eens gehoord van de citroenzuurcyclus of de krebscyclus. Dit is een biologische cyclus die plaatsvindt in de mitochondriën van onze lichaamscellen en heeft als functie om energie op te wekken. 

Vroeger, tot aan de jaren 1900 ongeveer, werd citroenzuur gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals de citrusvruchten. 
Tegenwoordig wordt zo'n 99% op kunstmatige (synthetische) wijze gemaakt, en is het maar de vraag of citroenzuur nog wel zo veilig is. 

Waar wordt citroenzuur voor gebruikt ? 

Citroenzuur vind je in tal van producten zoals schoonmaakmiddelen, cosmeticaproducten, verpakte voedingsmiddelen,  dranken en supplementen.
Het heeft dan ook hele gunstige eigenschappen. Zo kan het worden gebruikt om de smaak van een bepaald product te versterken en zorgt het ervoor dat het voedingsmiddel langer houdbaar blijft omdat het werkt tegen bacteriën en virussen.  Wanneer je citroenzuur gebruikt tijdens de schoonmaak, dan werkt citroenzuur als een desinfectans en laat het roestvrij staal mooi glimmen. Ook je was wordt er lekker schoon van en het werkt zelfs als een pesticide omdat het je planten beschermt tegen schimmels, bacteriën en meeldauw. 
Eigenlijk best goede eigenschappen dus en het lijkt een fantastisch middel te zijn. Ik heb het heel veel gebruikt, in mijn zelfgemaakte schoonmaakmiddelen, in heerlijke cakes, en ook voor de was. Totdat ik ergens las dat er eigenlijk geen natuurlijke citroenzuur meer bestaat, alleen nog maar de synthetische vorm. En wie mij kent, weet dat ik flink op mijn hoede ben wanneer het woord kunstmatig of synthetisch om de hoek komt kijken, dus ik besloot op onderzoek uit te gaan. 

Natuurlijk of synthetisch ?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, werd citroenzuur vroeger uit verschillende citrusvruchten gewonnen. Het is dan ook een middel wat al sinds onze vroege jaartelling wordt gebruikt. 
In 1893 ontdekte Carl Wehmer dat hij suiker kon vergisten om citroenzuur te produceren en dat zorgde voor een ommezwaai. 

Tegenwoordig gebruikt men in plaats van suiker melasse: een stroop die voor de helft uit suiker bestaat en een bijproduct is van de maïs en suikerbiet industrie. Als schimmel gebruikt men de  Aspergillus Niger, ook wel bekend als de zwarte schimmel. 
Men voedt de zwarte schimmel melasse of glucosestroop (hele goedkope grondstoffen) en als gevolg daarvan ontstaat er een fermentatieproces waarbij citroenzuur als bijproduct wordt geproduceerd.

De melasse die men hiervoor gebruikt, is veelal afkomstig van genetisch gemodificeerde (GMO) maïs. Dit betekent dat de natuurlijke eigenschappen van de maïs door mensenhanden zijn veranderd. Ons lichaam herkent deze maïs niet meer en dat kan ertoe leiden dat maïs gezondheidsklachten veroorzaakt. 

De zwarte schimmel ken je misschien wel van je badkamer. Deze groeit ook op vochtige plekken in onze huizen. En die wordt nu gebruikt ! Een schimmel die onder meer bekend staat om zijn allergene eigenschappen,

De zorgen omtrent zwarte schimmel

Alhoewel de FDA in Amerika de synthetische vorm van citroenzuur als veilig beschouwd, zijn er geen wetenschappelijke studies die dit ondersteunen. Sterker nog, diverse studies en onderzoeken wijzen uit dat de citroenzuur gewonnen uit melasse met behulp van zwarte schimmel kan leiden tot een breed scala aan klachten, zoals:
* ontstekingsreacties in het lichaam en in de darmen;
* pijnklachten in gewrichten;
* huidirritaties; 
* iemand die allergisch is voor de zwarte schimmel, kan hier serieus problemen mee gaan ondervinden. 

Tot slot

Wanneer je citroenzuur op de ingrediëntenlijst van een product ziet staan, vraag je dan af of dit een natuurlijke of een synthetische variant betreft. De laatste is het meest waarschijnlijkste, want dit is de goedkoopste vorm. Helaas wordt dit niet op het etiket vermeld, waardoor je echt moeite moet doen om dit te achterhalen. Bijvoorbeeld door contact op te nemen met de producent van het product. Maar wees alsnog voorzichtig, want men mag citroenzuur natuurlijk noemen omdat het van nature voorkomt in citrusvruchten. 
Gelukkig zijn er heel veel producten die géén citroenzuur bevatten, dus valt er aan te ontkomen wanneer je dit goedje echt niet binnen wilt krijgen. 

Mijn bewuste keuze is om citroenzuur te laten voor wat het is, en producten waar dit aan toegevoegd is te vermijden, zelfs als het gaat om de schoonmaak. 
Gelukkig zijn er hele goede alternatieven. Citroenzuur in schoonmaakmiddelen kun je heel goed vervangen door citroensap. Dit sap bevat namelijk de natuurlijke variant van citroenzuur. Ook in bakproducten of bijvoorbeeld in jams is dit een heel goed alternatief. En er zijn er vast nog veel meer :)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.